Oshimazakura
Oshimazakura, Prunus speciosa, オオシマサクラ / 大島桜 – dzika odmiana sakury pochodząca z wulkanicznej wyspy Ōshima oraz półwyspu Izu, charakteryzujący się dużymi białymi kwiatami. Oshimazakura owocuje. Owoce Oshimazakura są duże i jadalne. Najstarsze drzewo Oshimazakura ma 800 lat i rośnie na wyspie Ōshima.
Oshimazakura kwitnie obficie a kwiaty używane są często przy produkcji tradycyjnych japońskich słodyczy. Liście Oshimazakura wydobywają w procesie marynowania (w soli) kumarynę – organiczną substancję nadającą liściom przyjemny zapach. Marynowanych liście Oshimazakura używa się przy robieniu sakura mochi.
Oshimazakura wraz z innymi dzikimi odmianami jak: Yamazakura, Ojamazakura, Fujizakura czy Edo Higan, dała początek (jako jeden z rodziców w procesie krzyżowania) wielu formom hodowlanym/ogrodowym w tym: Jo-nioi, Taki-nioi, Ariake, Shirotae czy Ichiyo.
Według jednej z teorii wiśnia Oshima została sprowadzona na kontynent (Japonii) przez wypalaczy węgla drzewnego. W okolicy znajdują się aktywne wulkany, niektóre poniżej poziomu morza, a od czasu do czasu pojawiają się też nowe wyspy. Wiśnia Oshima była doskonale przystosowana do młodej i aktywnej geologii wulkanicznej regionu, dopasowując dużą zmienność klimatu do łatwego kiełkowania nasion. Oshimazakura rośnie bardzo szybko a drzewo ma dużą wartość energetyczną/opałową i używane było od wieków jako opał (węgiel drzewny).
sakura